Friday, 20 January 2012

Fishcakes - Tortini di pesce





Think of your favourite thing in the world. Think of something you want really really bad, like a pony if you're a girl or a car if you're a boy. Now imagine it is just behind that door. Can you feel the excitement? Can you feel your pulse starting to race? Can you feel how your entire being is yearning to go towards that door and open it because you know that behind it lies the object of all your desires? Now visualise yourself opening that door. The endless turning of the handle, the whispered creak of the joints, the darkness that lies behind it. Now you peer into the darkness, trying to pierce it with the light of your wanting. But you decided to hit the switch instead. Much easier indeed. And now, finally now, you behold whatever it is you want, and you discover that it is so much better than what you had expected.
Well, let's say you were Celestial Dragon, and let's say that thing we've been talking about was fish. And let's say that the door to the attainment of that desire is the kitchen door. And that the switch with which you illuminate your life is actually Divine Cherry. And that thing that is better than what you wanted are fishcakes.
And in your magnanimity, in your infinite joy and happiness, you decide to share the recipe for those sublime fishcakes. Well done, you, because lo and behold, the recipe has appeared just underneath this text. Do enjoy.

Fishcakes
Ingredients
- 300g of coley or a similar fish
- a handful of shrimps
- 400g of white potatoes
- a handful of capers
- half an onion
- 4-5 spring onions
- a glass of milk

Steam the potatoes in their skinsMeanwhilecook the fish in a pot covered with milk until it peels off in flakesand when it's almost ready, add the shrimp and cook for a few secondsDrain the fish and the shrimps, but save a little milk. Finely chop the onion and the spring onions, and put the capers in a cup of water. Drain and peel the potatoes.
Take a large bowl and mash the potatoes coarsely with a fork while still hot, add the chopped fish, shrimps, chopped onionschopped capers, salt, pepper and mix wellIf it seems to be dry, add a little milk you used for cooking the fish. Form large meatballs and a press them a little in order to give them the shape of an hamburgerIn a separate plate, lightly beat the egg. Dip the 'hamburgers' the in egg, then roll it quickly in breadcrumbsProceed so until all ingredients have been exhaustedIn a large frying pan heat a little of seed oil and fry the patties for about ten minutes. Serve warm.

On the side: stir-fried broccoli with extra virgin olive oil, a clove of garlic, 2 anchovies and lemon zest until tender.

Ricetta in italiano:

Tortini di pesce (per 6 tortini della dimensione di un hamburger)
Ingredienti
- 300 g merluzzo o altro pesce azzurro
- una manciata di gamberetti
- 400 g patate a pasta bianca
- una manciata di capperi
- mezza cipolla
- 4-5 cipollotti giovani e piccoli
-un bicchiere di latte

Cuocere a vapore le patate con la buccia. Nel frattempo, in una pentola cuocere il pesce coperto con il latte, fino a che si sfalda in fiocchi, quando e' quasi pronto aggiungere i gamberetti in modo da cuocerli per qualche secondo. Scolare pesce e gamberetti, salvando un po' del latte di cottura. Tritare finemente la cipolla e i cipollotti, dissalare i capperi in una tazzina d'acqua. Sbucciare le patate cotte.
Prendere un ciotola capiente e schiacchiare grossolanamente le patate ancora calde con una forchetta, aggiungere i pezzetti di pesce, i gamberetti, la cipolla tritata, i capperi sminuzzati salare, pepare e impastare. Se dovesse risultare asciutto, aggiungere un po' del latte di cottura. Formare delle grosse polpette e schiacciarle un po' in modo da dare la forma di un hamburger. In un piatto a parte sbattere leggermente un uovo. Immergere velocemente il tortino nell'uovo e rotolarlo poi nel pangrattato. Procedere cosi' fino ad esaurimento ingredienti. In una padella capiente far scaldare un po' di olio di semi e rosolare i tortini per una decina di minuti. Servire caldi.

Io li ho accompagnati con dei broccoli saltati in padella con olio evo, uno spicchio d'aglio, un paio di acciughe e finiti con una grattatina di buccia di limone.

Note: Di solito nelle ricette di fishcakes,  e' sempre indicato di aggiungere un uovo nell'impasto per renderlo piu' fermo. Probabilmente le mie patate erano molto asciutte, comunque non e' servito. Voi regolatevi ad occhio, se non riuscite a formare delle belle polpette che tengano la forma, aggiungetelo! :)

Enjoy,
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